Välkommen till nyhetsbrev nummer 3. Det handlar om ullsymposiet Gift of the lambs, upplevelsen att annonsera i digitala medier och kulturveckan Slånkvicku i By socken.


Det som händer i Ungern, stannar inte i Ungern

[artikel]

Orfú i Ungern. Platsen för ullsymposiet i Ungern.

Det har gått en tid sedan jag var i Ungern på ullsymposiet Gift of the lambs. Sju dagar späckade med workshops, presentationer, möten med spännande människor och kreativitet. Helt golvad av den upplevelsen! Full av energi kom jag hem igen med fina minnen, nya vänner och möjligheter.

De två kurser jag tog var med Anikó Boros – Pebble jewellery och Vanda Róbert – Sculpture with stich.

Anikó Boros har jag följt länge på Instagramkontot baribon.hu. Magnifika smycken och schalar, så nätta och exakta i sitt utförande och med en träffsäker känsla för färg och form. Såklart jag ville lära mig att tova så, med henne som lärare!

Vanda var helt ny för mig, likaså den teknik hon lärde ut. Därför valde jag hennes kurs. Det skulle visa sig att just den kursen gav mig den djupaste konstnärliga utvecklingen.

Vi var i Ungern i ett vackert område som heter Orfú, ca 3 timmar söder om Budapest. Ett semesterparadis på landsbygden med sjöar, vackra lantliga hus och grönska.

Skulptera med stygn – Vanda Róbert

Skulptur och kuddar av Vanda Róbert. Sydda med skulpterande stygn.

Med Vanda fick jag återupptäcka att tova riktigt, riktigt tjockt.

Sju lager av rejäl ull, en ihålig form, så både fram och baksida behövde läggas ut. En utmaning att få det slätt och utan irriterande dubbelvik!

Sen var det dags för att lära sig stygnen. Superlätta! Rakt ner, lätt vinklad från höger, lätt vinklad från vänster. Det är allt man behöver för att få materialet att antingen ”bulla upp” sig, eller sänkas ned, eller bara definieras av en linje.

Vanda visade tekniken och gav råd kring hur fast ullen behövde vara för att ge bästa resultat. Men hon gav inga svar på hur jag skulle lösa den kreativa uppgiften.

Det var här utmaningen kom för mig. Den ursprungliga planen att sy geometriskt gick åt helskotta.

Hon sa på sitt mjuka sätt: ”Jag vill inte att du ska lära dig mitt sätt. Jag vill att du hittar ditt sätt.”

Till slut landade jag i att helt bryta med det geometriska och i stället skapa meandrar. I den intuitiva processen som Vanda uppmuntrade till genom att styra så lite som möjligt, hittade jag ett uttryck som var unikt för mig.

Smycken med småsten – Anikó Boros

Ringar med intovade små stenar av Anikó Boros.

I Anikós workshop fick jag uppleva en mycket strukturerad och tydlig process för hur hon skapar smycken med fin merino och små släta stenar. Också en helt fantastisk workshop.

Här fick vi öva på verkligt finlir med merino i 14,5 micron. För mig den finaste ull jag arbetat med. Micron är ett mätetal som talar diametern på en ullfiber i mikrometer. För jämförelse är ett människohår cirka 60 micron.

Efter Anikós workshop hade jag lärt mig fiffiga lösningar för att krympa ullen riktigt tajt och vältovat runt föremål, tova en tunn men superstark snodd och en smidig löpknut.

Symposiet och ett spirande samarbete

Gift of the lambs är ett samarbetsprojekt med sju skickliga tovningskonstnärer; Anikó Boros (Baribon), Flóra Carlile-Kovács, Márti Csille, Kinga Huszti, Gabriella Kovács, Judit Pócs och Vanda Róbert.

Varje år erbjuds kurser av fyra lärare, där du kan välja två workshops. I år var det Anikó Boros, Vanda Róbert, Judit Pócs och Gabriella Kovács. Nästa år blir det de andra i gruppen som står för kurserna.

För den som kan, rekommenderar jag verkligen att åka.

Samtidigt tänker jag att alla inte har den möjligheten. Därför har jag inlett ett samarbete med dessa fantastiska kvinnor med tanke att bjuda hit dem till Sverige för ullworkshops i toppklass.

För att kunna göra det behöver jag veta om det finns tillräckligt stort intresse. Några har redan skrivit upp sig på intresselistan. Gör det du med, så gör vi det till verklighet!

Skicka ett meddelande så missar du inga uppdateringar om det.

Följ Freedom of craft på Instagram och Facebook. Där kommer presentationer av var och en av dem, så att du får inblick i deras arbete och skicklighet.

Algoritmer och digital närvaro

[reflektion]

Syns man inte, finns man inte. Det gäller verkligen ännu mer i den digitala världen. På samma gång är det lättare än någonsin att synas, och lättare än någonsin att försvinna i bruset av allt innehåll som finns i våra telefoner.

Bäst synlighet verkar vara Facebook och Instagram för Freedom of craft. Så där behöver jag vara, där behöver jag skapa och publicera annonser. Inga konstigheter egentligen.

Samtidigt är jag ingen digital duvunge. Det tog inte lång stund för mig att se att engagemanget kring mina annonser inte enbart var riktiga personer. Meta ”hjälper” mina betalda annonser med fejkkonton. Jag får intresseförfrågningar från personer som inte passar in i vilka som brukar vara intresserade av tovning. De är till för att Meta vill veta hur snabbt jag svarar.

För mig är det väldigt viktigt med äkta och riktiga möten. Det här är inte äkta och det skaver. Logiken bakom algoritmerna handlar om att engagera för att maximera siffror. Men jag vill inte engagera siffror. Jag vill engagera människor!

På min Facebooksida och även Instagram tickar antalet följare stadigt uppåt. Det är roligt att siffran nyligen passerade 50 och är på väg upp mot 60. Samtidigt vill jag som sagt inte fastna i siffrorna.

I digitala medier är 50 pluttelite, man ska ju ha hundratusentals följare. Men om man tänker att det inte är 50 följare, utan 50 personer, med liv, fulla av rörelse, idéer, vardag, skapande, ja då blir det genast ganska många. Jag tycker om att tänka så. Inte följare. Inte siffror. Utan människor som visat intresse.

Är du en av dem? Gå gärna in och skriv en rad om vad du gör, vad som engagerar dig med skapande!

Textil kreativitet med Charlotta Carlqvist

[artikel]

Freedom of craft är som namnet antyder inte bara kopplat till ull och tovning, utan även skapande i bred mening.

Två nya samarbeten har precis inletts. Här kommer en förhandskik på det ena.

Intervju om skapande blev samarbete

Charlotta Carlqvist blev nyfiken på intervjustudien om skapande som jag genomför nu, och ville vara med. Sagt och gjort. Vi träffades och pratade om skapande under en underbar sommareftermiddag i juni.

Charlotta är konstnär och skapar i flera olika media, gärna mixat på olika sätt. Teckning, broderi, nåltovning och skulptur med paverpol-lim möts och formas till olika intressanta uttryck. Hon är dessutom pedagog och atelierista och har arbetat med skapande och kreativitet inom förskolan hela sitt liv.

Hon har en massa idéer och tankar om kreativitet. Det visade sig att hon hade flera frön till workshops tillsammans med sin kreativa lekkamrat Cia. Hon berättade om dem för mig och undrade om vi inte kunde göra något ihop.

Såklart! Det är spännande idéer.

Tillsammans kommer vi att sätta formen för dessa workshops med målet att skapa ett lekfullt rum att utforska kreativitet i.

Det blir mixade media och tekniker med basen i textilt, broderi och akvarell. Vi är precis i uppstarten, så exakt vad vi erbjuder kommer att ta tydligare form längre fram. Med Charlotta ombord blir det något bra, det är jag säker på!

Carlotta Carlqvist med en tovad tavla i bakgrunden. Moa Borén (jag) som kikar fram i hörnet.

Kulturveckan i By socken – Slånkvicku

[tips]

Där jag bor i By socken utanför Avesta händer en gång om året en stor kulturfestival, där bygdens alla kreativa förmågor skapar kul arrangemang.

Under en vecka kan du utforska mat, hembygdskultur och konsthantverk och material, loppisar, paddla kajak, lyssna på föredrag, gå på konstutställningar, se veteranbilar och mycket mer.

Det är Slånkvicku!

Den pågår just nu, en vecka framåt till 29 juli. Kom och utforska By, en gömd pärla i det södraste av Dalarna.

Läs det fullspäckade programmet

Snaart är det dags för magiska dagar med Natalya Brashovetska

[notis]

Om drygt en vecka är det dags att tova en vacker väska med Natalya Brashovetska. Det är nästan full kurs. Men om du fått en spontan lucka i kalendern 31 juli – 2 augusti, så finns det tre platser kvar.

Välkommen!

Anmäl ditt intresse

Om du blir sugen på en tovningskurs med en av de fantastiska tovningskonsntärerna från Ungern.

Låter det spännande med en workshop i kreativitet, med textila material?

Skriv ditt namn och din e-post, samt vad du är intresserad av!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Namn

Nästa nummer

Glaskurs med Git Hellemaa i höst

Kreativt residens – vad är det?

Nybörjarkurs i tovning

…med mera!

Vi hörs snart igen.


Vad vill du läsa om?

Tveka inte att tipsa, kommentera och återkoppla!

Prenumererar du inte? Anmäl dig här:

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Freedom of craft i andra kanaler

Följ mig gärna!

www.freedomofcraft.com